Razpisi

Jure Robič - ekstremni kolesar iz Jesenic

12.4.2021

Zavod za šport Jesenice je vsako leto v mesecu aprilu organiziral kolesarski izlet v spomin na Jureta Robiča. Letos kolesarskega izleta zaenkrat še ne moremo organizirati, v kolikor bodo razmere dopuščale ga bomo organizirali v prihodnosti. V teh dneh bi Jure namreč dopolnil 56 let, verjamemo, da bi še vedno vrtel pedala na kolesu.

Jure Robič je bil ekstremni kolesar iz Jesenic, ki je nizal uspehe na najtežjih dirkah na svetu v ekstremnem kolesarstvu. V športni karieri je dosegel več kot 100 zmag in več kot 150-krat stal na zmagovalnih stopničkah.

Največji uspehi:

  • pet zmag na Race Across America (RAAM), najtežji športni preizkušnji na svetu,
  • svetovni rekord v cestni vožnji na 24ur,
  • dve zaporedni zmagi na dirki Le Tour Direct/Ultime, ultramaratonski različici klasičnega Toura, ki jo kolesarji namesto v 21 etapah prevozijo v eni sami,
  • štiri zaporedne zmage na Dirki okoli Slovenije - Dos ras extreme, od leta 2007 do 2010.
  • Zmagal je tudi na Maratonu Franja, Juriš na Vršič, idr. Poleg športnih dosežkov je Jure Robič tudi prejemnik priznanja Športnik leta za posebne dosežke, Slovenec leta za posebne dosežke ter priznanja za fair play ter strpnost v športu.

Umrl je 24. septembra 2010 v prometni nesreči na gozdni poti na Plavškem Rovtu pri Jesenicah, kjer smo kasneje postavili tudi spominsko obeležje.

Jure, počivaj v miru, vsi ki pa ste ga poznali, pa se spomnite nanj na kolesu, ter naredite kak krog njemu v spomin.

Zavod za šport Jesenice