Razpisi

Taiji na Jesenicah

petek, 7. oktobra 2011 ob 20.00

Taiji quan je starodavna veščina gibanja in čudovit hobi za vsakogar.

Čeprav so veščino taijiquan že pred več kot tisoč leti vadili po kitajskih vaseh in samostanih, je dandanes še kako živa. Vse popularnejša postaja tudi v deželah izven Kitajske. Na Gorenjskem jo skupina Taiji - Zlati petelin vadi že nekaj let.
Na Jesenicah poteka redna vadba ob strokovnem vodstvu Marka in Dragice Bedina.

Taiji je tudi mehka oblika borilne veščine s poudarkom na razvijanju notranje moči in metod samoobrambe. Začetniki se najprej naučijo standardno formo yang stila, ki obsega 24 figur in traja 7 do 10 minut, odvisno od hitrosti gibanja. Naprednejši se urijo v polurni 'dolgi formi' in tekmovalni formi večih stilov.

Taijiquan se izvaja v počasnem enakomernem ritmu. Posamezni deli telesa se gibljejo skladno z dihanjem ter sledijo kozmičnim načelom kitajske filozofije jin-jang in tradicionalne medicine; to pomeni, da ko je en del telesa jin, je drugi jang. Jin pomeni zaprt, lahek gib, vdih, breztežnost, medtem ko jang pomeni nasprotne lastnosti. Bolj smo izurjeni, lepše izvajamo figure. V telesu pričnemo zaznavati notranjo silo (či) in jo izražati skozi roke. Začetniki navadno še nimajo zavestnega nadzora nad vsem tem. Potrebno je več let vztrajne vadbe ob vzpodbudnem vodstvu učitelja. A prav vsakdo že kmalu doseže stopnjo samostojnosti, ki mu potem omogoča napredovanje in samostojno vadbo, kjerkoli in kadarkoli.

Taiji ob rednem treningu nudi veliko užitka, dobrega počutja, pa tudi notranjega miru. Ne glede na starost, spol ali fizično pripravljenost vsakdo najde v taijiju svoje mesto, svoj ritem in svoje veselje. V vsakem primeru ohranja zdravje v odlični kondiciji, sposobnejšim pa daje vpogled v čudovite spretnosti notranje borilne veščine. Taiji na Kitajskem predstavlja kulturno dediščino, katero podpira celo njihova vlada. Veščina namreč presega običajno rekreacijo. S svojo teoretično osnovo je naslonjena na filozofski sistem taoizma in vesoljnih načel jin/jang (neprestano spreminjanje iz ene skrajnosti v drugo). Vsebuje vrline, kakršne poznajo vsi plemeniti moralni kodeksi; spoštovanje učitelja, staršev, prijateljev in dežele, v kateri živimo. Kot borilna veščina razvija metode samoobrambe, skromnosti, tovarištva, dobrohotnosti ipd. Za marsikoga taiji postane kar način življenja.

V novem šolskem letu se na Jesenicah začne vadba v mali telovadnici Gimnazije 7. oktobra 2011.

Vabljeni vsi iz gornjesavske doline, stari in mladi, spretni in nespretni.
Kogar taiji zanima, je vabljen na prikaz veščine. Prva vadba je brezplačna.
Pridružite se skupinam, ki že nekaj let redno vadijo to mehko borilno veščino, ki ima na kitajskem stoletno tradicijo.

Več informacij poiščite na strani www.taiji-zlatipetelin.si

Poglejte še: