Razpisi

Taiji quan - začetni tečaj

18.10.2010

Taiji na Jesenicah

V petek, 19.novembra se pričenja na Jesenicah nov začetni tečaj taijija.

Taiji quan (taiči čuen) je starodavna umetnost gibanja, borilna veščina in čudovit hobi za vsakogar. Celovito vpliva na človeško telesno in psihično počutje. Vrača in ohranja vitalnost, gibljivost, spretnost in ohranja zdravstveno ravnotežje celotnega telesa.

Taiji je tudi mehka oblika borilne veščine s poudarkom na razvijanju notranje moči in metod samoobrambe.

Ne moremo se ga naučiti preko interneta ali knjig. Potrebna je redna vadba ob budnem spremljanju vaditelja. To je dolgoročna naložba, ki nagrajuje marljivo delo.

Za vse, ki se bodo prvič srečali s taiji quanom, bo na sporedu učenje beijingske inačice forme 24 iz šole yang stila. Ta vaja je primerna prav za vsakogar. Vadijo jo povsod po svetu, od Šanghaja do Honoluluja, od Johanesburga do Stokholma in po kitajskih trgih in parkih. Namenjena je ragibavanju vseh starosti in spolov. Medicina jo je že priznala kot uspešno zdraviteljico kroničnih bolezni, visokega krvnega tlaka, srčnih bolezni, slabe prebave, artritisa, itd.

Naprednejše pa čaka forma 'lao jia' iz tradicionalne chen šole, pristni taiji, ki je najstarejši na kitajskem in so se iz njega razvili vsi ostali taiji stili. Poleg omenjenih zdravstvenih lastnosti chen taiji kot mehka borilna veščina korenito poživlja psihofizične sposobnosti in človekovo notranje ravnovesje. Odlikuje jo mehko in sproščeno gibanje, ki ga vodi spiralna notranja moč, ki giblje in oživlja celotno telo. Vmes pa so vtkani izbruhi sile, ki izražajo eksplozivno moč navkljub sproščeni milini in graciozni gibčnosti.

Vadba bo potekala vsak torek in petek od 20.00 do 21.30 v mali telovadnici Gimnazije Jesenice.

Kogar taji zanima, je vabljen na prikaz veščine. Prva vadba je brezplačna.

Pridružite se skupini, ki že tretje leto redno vadi to mehko borilno veščino, ki ima na kitajskem stoletno tradicijo.

Več o taijiju in dejavnosti društva Taiji – Zlati petelin si poglejte na spletu: www.taiji-zlatipetelin.si.