DOPING V ŠPORTU PREDAVANJE PROF.DR. JOŠKO OSREDKAR 1.12.2010

DOPING V ŠPORTU – PREDAVANJE PROF.DR. JOŠKO OSREDKAR

1.12.2010

nov-predavanje-a-001.jpgnov-predavanje-a-002.jpgnov-predavanje-a-003.jpgnov-predavanje-a-004.jpg

Zavod za šport Jesenice je v sodelovanju s Športno zvezo Jesenice – regijsko pisarno Olimpijskega komiteja Slovenije včeraj 30.11.2010, pripravil izjemno zanimivo predavanje »Doping v športu : Novi trendi in poizkusi odkrivanja«. Predavatelj je bil predsednik slovenske doping komisije pri olimpijskem komiteju Slovenije prof. dr. Joško Osredkar. Prof. dr. Joško Osredkar je eden od začetnikov organiziranega boja proti dopingu v Sloveniji. Je izjemno cenjen tudi v tujini. Med drugim je dtudi dobitnik priznanja WDA (mednarodne dopinške komisije), ki deluje pri Mednarodnem olimpijskem komiteju.
Naj omenimo še to, da je prof. dr. Osredkar naš jeseniški rojak, ki je mladost preživljal na Jesenicah, po maturi na jeseniški gimnaziji, pa je odšel na študij v Ljubljano.

Predavanja se je udeležilo sedemnajst trenerjev in športnih delavcev, ki so z zanimanjem prisluhnili dokaj zahtevni temi. Skozi predavanje smo izvedeli nekaj o zgodovini tega velikega problema. Pereča problematika je zahtevala tudi organiziran boj proti doseganju rezultatov s pomočjo prepovedanih substanc. Mednarodna konvencija v boju proti dopingu, katere podpisnik je tudi Slovenija omogoča pravno podporo organiziranemu boju in odkrivanju. Največ časa, pa je predavatelj posvetil prestavitvi novih trendov na tem področju in poizkusom odkrivanja.

Pojasnil je tudi protokol odzemanja vzorcev, načine obdelave le teh v laboratorijih in opozoril na nekatere dileme, ki se pojavljajo v zvezi s tem. Na koncu več kot uro trajočega predavanja, pa je prof. dr. Osredkar odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.

Odmevi udeležencev kažejo, da si strokovni delavci v športu želijo tovrstnega izobraževanja v domačem okolju, še posebej, če so pripravljeni tako strokovno in kvalitetno. Zato se v imenu organizatorjev zahvaljujemo prof. dr. Jošku Osredkarju za obisk “domačih ” Jesenic in izvrstno predavanje.

Branko Jeršin

Related Posts

Status kopališča Ukova: ODPRTO

X